No tietysti 1-vuotiaana vai mitä häh? Näin valokuvaajan näkökulmasta 1-vuotiskuvien otollisin aika on silloin kun lapsi ei vielä kävele. On ikävaiheita, jolloin pienten lasten kuvaaminen on vain helpompaa.

Lapsikuvaajat eivät suotta hehkuta nk. sitteri-kuvauksia eli istuvan vauvan kuvauksia. Lapsi on silloin noin 6-10kk ikäinen ja osaa siis jo istua. Tämän ikäiset lapset eivät yleensä myöskään vierasta ja ovat hyväntuulisia. Niin ja se, että eivät vielä osaa juosta karkuun 😀 Ja ovat siis maailman söpöimpiä tässä iässä! Tällöin kuvauksessa pystyy myös keskittymään enemmän siihen stailauspuoleen eli voin etukäteen suunnitella, että kun laitan lapsen istumaan tuohon, niin se myös istuu siinä.

1-vuotias poika istumassa vadissa

Näistä kuvauksista pitäisi ehdottomasti tulla yhtä suosittuja kuin 1-vuotiaiden kuvauksesta. Miksihän Suomessa 1v. kuvauksilla on niin suuret perinteet? En itseasiassa tiedä mistä se edes tulee. Onhan se iso virstanpylväs ja ehdottomasti ikuistettava! Vauvavuosi on ohi ja lapsesta on tullut taapero. Mutta ikävaiheena ja kuvauksen kannalta se on monesti ikä, joka tuo kuvaukseen omat haasteensa. 1v. kuvat kannattaa ehdottomasti ottaa ennemmin kuin myöhemmin.

Mustavalkea kuva 1-vuotiaasta istumassa vaalealla peitolla

Kävelyyn opettelua

1v. poika karhupuvussa istumassa vadissa

Loppuviimein kuvauksen yksi tärkeimmistä onnistumisen avaimista on se, että saan luotua kontaktin lapseen. Tällöin saan siis toisin sanoen kuvia, joissa lapsi on jokseenkin paikoillaan ja katsoo esim. kameraan. Kuvassa on tällöin se fokus ja se läsnäolo. Saan tavallaan sen hetken pysähtymään. Monesti lapset, jotka ovat juuri oppineet jonkun tärkeän uuden taidon ja heitä ei kuvaajatädin rusinat tai päälläseisontayritykset kiinnosta pätkääkään. Tällöin se kontakti jää enemmän tai vähemmän puuttumaan ja kuvaus on silloin haastavampaa.

Noh, entäs jos ne 1v. kuvat halutaan tasan yksivuotiaana?

Sitten ne otetaan silloin. Ihanin kommentti, mitä vanhemmilta kuulee, että kuvista tulee sen lapsennäköisiä. Ja niinhän sen pitääkin mennä. Kuvaus on aina sen yhden hetken tallentamista.

naurava lähikuva 1-vuotiaasta

Kasvokuva 1-vuotiaasta pojasta

Lopuksi, nämä kuvat tässä postauksessa tästä aivan supersöpöstä vilkkaasta hurmurista olivat hikinen urakka ja paikallaan ei pysytty sitten yhtään 😀 Mutta silti onnistuivat aivan täydellisesti, koska sain lapseen sen yhteyden.

1-vuotias poika karhupuvussa