Ihanat, haastavat vastasyntyneenkuvaukset. Kommentti, jonka olen useammankin kerran kuullut yks vee kuvauksen yhteydessä on se, että varmaan helpompi kuvata vauvoja, ne ei ainakaan karkaa kuvasta. Tämä kyllä pitää paikkansa, mutta on kyllä kaikkea muuta kuin helppoa.

Tai no, kyllähän vauvan voi kuvata siten, että hänet vaan laskee alustalle ja ei hän siitä karkuun juokse, mutta minä haluan tehdä kuvia, jossa vauva on aseteltu kuvaan tarkoituksellisesti. Kuva on otettu oikeasta kuvakulmasta ja siinä on täydellinen valo, joka imartelee vauvan ihoa ja kasvoja ja vauva näyttää kuvassa yhtä täydelliseltä mitä hän oikeastin onkin. Juuri täydellinen.

Hurahdin newbornkuvausten maailmaan silloin kun oma vauvani syntyi (Nyt jo siis kuusivuotias vauvani mun). Huokailin kuvien perään, jossa vauva oli esim. aseteltu massulleen käpertyneenä niin täydellisesti. Harjoittelu siis lähti omasta ja muutamien tuttujen vauvoista ja eipä se ihan noin vaan käynytkään. Palo oli kova ja aloin sitten etsimään netistä tutoriaaleja ja investoin mm. e-workshoppeihin. Halusin oppia kaiken!

Siinäpä se haaste piileekin kun vauvoja ei voi vaan asetella kuvaan tuosta noin vaan. Se vaatii mm. sen, että vauva nukkuu. Olen myös tässä vuosien aikana oppinut yhtä ja toista vauvojen eleistä ja viesteistä. Huomaan, milloin vauva vaipuu syvään uneen ja milloin hän meinaa herätä. Kokemuksen kautta on harjaantunut myös kosketuksen taito, jolla saan vauvan tuntemaan olonsa turvalliseksi. Vauvakuvaus on paljon käsillä tekemistä. Itse kuvaaminen on ns. pienin osa prosessia.

Tässä kuvassa esillä on vauvakuvauksen oleellisia tarvikkeita. Mm. kuvassa näkyvät pavun muotoiset beansit ovat vauvan asettelun salaisuus. Niiden avulla vauvaa saa ”muotoiltua” kuvaan.

Newborn kuvat tehdään vauvan ollessa mahdollisimman pieni, mielellään alle kahden viikon ikäisenä. Eli ajakaa vain suoraan sairaalasta tänne mun luo kuviin <3 (Hih!) Yksi syy on juurikin tämä, että vauvat nukkuvat vielä silloin paljon ja he nukkuvat ns. vastasyntyneen unta, eikä masuvaivat ole vielä alkaneet. Toinen, että vauva on vastasyntynyt vain raadollisen pienen hetken. Kuukauden ikäinen vauva ei ole enää vastasyntynyt. Ja aina sanon myös sen, että tottakai kuvaan vauvoja missä iässä tahansa ja isommista vauvoistakin saadaan kultaakin kalliimmat muistot, mutta silloin kuvaus on hieman erilainen.

Miten mun kuvausflow menee? Minkälaisia kuvia valintagalleriaan sitten ilmestyy?

Aikalailla aina vauva nukahtaa autoon ja kun hänet studiolla kopasta nostetaan ja aletaan riisua, niin hän saattaa siinä heräillä. Yleensä siinä vaiheessa nappaan vauvan heti kuviin (jos ei tarvii heti syyä) ja kuvaan häntä hereillä. Sitten kun nälkä yllättää, tankataan kunnolla maitoa ja sen jälkeen jossakin vaiheessa alkaa tulla väsy. Mun taktiikka vauvojen kans on se, en yritä ”nukuttaa” vauvaa, vaan hän on hereillä niin kauan kun jaksaa ilman kapaloa, ilman tuttia.. ja hän nukahtaa silloin kun häntä oikeasti väsyttää. Tällöin saavutetaan se ns. syvä uni. Myös vauvat tarvitsevat aktiivista hereilläoloaikaa, jolloin he kuluttavat energiaa ja sen jälkeen heitä väsyttää.

Entäs jos vauva onkin kovin itkuinen ja mikään ei auta..Tällöin teen kuvauksen ns. takaperin ja kokeilen laittaa vauvan ensin kapaloon. Sen jälkeen katson mitä tapahtuu kun vauvaa alkaa purkamaan kapalosta. Tämä on syy, miksi niitä vauvakuvissa paljon käytetäänkin. Vauvat rakastavat kapaloita. Siellä on turvallista olla, koska se muistuttaa siitä pienestä yksiöstä, jossa hän kasvoi 9kk.

Jos kaikki menee suunnitellusti ja vauva nukahtaa, niin kuvaan häntä ensin beanbagilla. (onko tämä nyt ”säkkityyny” suomeksi) No se on iso pehmeä alusta, johon vauvan voi asetella. Mahallaan ja selällään, usemman erilaisen ”posen” verran. Toinen puolisko kuvausta on sitten vauva kapaloituna koriin tms.. Näistäkin teen useamman erilaisen version. Sitten on vielä yhteiskuvat vanhempien ja koko perheen kanssa <3. Jossakin välissä otan myös muutamia makrokuvia vauvan kasvoista ja varpaista. Ja tiiättekö kun joillakin vauvoilla on vielä sellainen untuvakarva syntyessään. Oih, täydellinen yksityiskohta vastasyntyneisyydestä.

Kuvaus siis saattaa mun luona kestää helposti useamman tunnin. Tää on todellakin teille once in a lifetime- juttu ja minä haluan tarjota upean gallerian, josta voi valita toinen toistaan upeampia kuvia teidän pienestä. Tätä ei kiireellä pilata.

Kaikki rekvisiitta on harkittua ja vauvoille mitoitettuja. Pannat eivät esim. ole liian isoja, jolloin se panta on vaan viimeinen silaus kuvassa, mutta ei vie huomiota itse vauvasta. Korit ja sängyt on just eikä melkein sopivan kokoisia, jolloin vauva näyttää kuvassa ei liian pieneltä tai huku liian isoon koriin.

No mites jos vauvalta ottaa vaipan pois?

Kuvaan vauvaa myös ilman vaippaa, ainakin beanbagillä ja välillä vanhempienkin sylissä. Tämä siis tarkoittaa sitä, että pissa- ja kakkajutut kuuluu toimenkuvaan. Sappisaippualla on kaikki kakkatahrat irronneet!