Hinnoittelu. Ah, niin vaikea aihe. Asia pyörii tasaisin väliajoin valokuvaajien foorumeilla ja itsekin haluaisin lyödä korteni kekoon, hypätä suoraan syvään päähään ja asiaa hieman avata. Alalla ei ole olemassa samalla tavalla mitään palkkasuosituksia, jollaisia esim. eri alojen ammattiliitot antavat ja hintahaitariahan riittää.

Itse olen viime aikoina törmännyt muutamaan harmittavaan väärinkäsitykseen hintojeni suhteen, mikä voi kyllä olla ihan oma vika, en ole osannut kertoa tarpeeksi selkeästi omia hintojani. Tässä siis tulee: Alalla on selkeästi kaksi erilaista hinnoittelutapaa. Jos myyt pelkkää digiä, yleensä silloin hinta koostuu siitä kuvauksesta + x määrästä digikuvia (Tällaisen paketin hinta on yleensä (toivottavasti) useita satoja euroja.) Jos kuitenkin myyt myös printtejä, hinnoittelet monesti työsi niin, että kuvaus maksaa erikseen ja kuvat erikseen. Kuvausmaksu ei siis sisällä kuvatiedostoja tai muita kuvatuotteita.

Lukeudun itse tähän jälkimmäiseen. Haluan tarjota asiakkailleni laadukkaita printtejä ja tauluja, jotka teen pääosin itse (albumit joudun tilaamaan muualta). Tällöin heidän ei tarvitse esimerkiksi nähdä vaivaa ja tilata niitä jostain muualta. Minulta saa myös tottakai digikuvia ja toivon, että asiakkaani ostaisivatkin molempia. Olenkin paketoinut kuvia siten, että jos teet esim. 300€ tilauksen, saat tilaamistasi kuvista myös digikuvat itsellesi.

Väärinkäsitys oli siis se, että kuvausmaksuni olisi sisältänyt myös viimeistellyt digikuvat. Koska näin ei ollut, asiakas koki, että hän ei ollut saanut mitään vastinetta rahoilleen. No mikä se kuvausmaksu oikeen sitten on? Kuvausmaksu sisältää kuvauksen valmistelun/suunnittelun, itse kuvauksen, sekä vedosgallerian kuvien valitsemista varten. Se kuvausmaksu on tavallaan aloitusmaksu siitä mun ajasta ja ammattitaidosta ja siitä kuvaushetkestä. Sillä rahalla te ostatte minut kuvaamaan teidät ja teen teille koevedokset, joista voitte sitten valita mitä kuvia haluatte itsellenne ostaa eri hintaan.

Mikä tässä mua kuitenkin huolestuttaa, väärinkäsityksen lisäksi on se, että onko kasvavissa määrin vallalla käsitys, että kuvat eivät saa maksaa mitään?

Tälle alalle on helppo tulla. Eikun ostat kameran ja tadaa, olet valokuvaaja! Kuvitellaan, että tämä valokuvaaja nyt miettii omia hintojaan ja päättää sen kummempia laskematta, että noh 100€ tuntuu hyvältä hinnalta kuvauksesta + 10 digikuvasta. Hän tekee pari vuotta niska limassa töitä ja vaihtaa kannattavimpiin töihin. Miksi?

Näin tosi karkeasti laskettuna, yrittäjälle jää asiakkaan maksamasta summasta käteen noin puolet jos sitäkään. Riippuen tietysti vähän yrityksen kuluista, mutta näin karkeasti. Siitä voi laskea montako kuvausta valokuvaajan on tehtävä sillä sadalla eurolla, jotta ansaitsisi vaikka sen 2000€ kuussa. 40 Kuvausta kuussa. No eihän se oo ku kaks kuvausta päivässä (jos laksee esim. 20 työpäivää kuussa). Tässä laskelmassa on vaan unohtunut ne kaikki muut jutut, mitä se yrittäjyys vaatii. Ja sit se ensinnäkin, että saat myytyä 40 kuvausta kuussa ja jaksat tehdä 40 kuvausta kuussa. Mahdoton tehtävä, sanon minä, siis tällä konseptilla millä itse teen. Sitten pitäs vielä keretä tehä ne koevedokset ja käsitellä kuvat. No, ne voi tehä yöllä. Yrittäjät ei nuku. Eikä lomaile.

Lisäksi hinnan tulisi kattaa myös ne työtunnit, jolloin ei ole asiakkaita vaan hoidat kirjanpitoa, (tai ainakin järjestät ja toimitat kuitit tilitoimistoon.) budjetointia, siivoat, suunnittelet kuvauksia, valmistaudut kuvauksiin, markkinoit, sometat, brändäät, visioit ja peset pyykkiä (Juu, vauvakuvauksen jälkitöihin kuuluu myös pyykinpesu).

Monesti myös siinä hinnoittelun tohinassa saattaa unohtua myös se, että sinun ammattitaidollasi on arvo ja sillä sinun ottamallasi kuvalla on jokin arvo! Olet ehkä laskenut sille sun työlle jonkinmoisen tuntipalkan (Valmistelu, kuvaus, koeved, kuvien käsittely..), mutta kuvien arvo on pyöreät 0€! Hups.

En ole kuvaaja jokaiselle, enkä haluakaan olla. Haluan olla kuvaaja sinulle, jolle kuvani resonoivat. Sinulle, joka haluat, että juuri minä olen kuvaajasi. Minä en myy paperia tai pikseleitä. Minä myyn muistoja.